GENOSER Yapı Mühendisliği, deprem güvenliği belirleme ve bina deprem risk tespiti hizmetlerini vermektedir.
Apartman, konut, işyeri, fabrika gibi her tür yapı için bina deprem testi yaptırabilirsiniz. Hazırlanan bina deprem raporları, yapınızın depreme karşı dayanıklı olup olmadığına dair size net ve anlaşılır bilgiler sunacaktır.
Genoser Yapı Mühendisliği, riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir ve faaliyetlerini 8 kişilik uzman teknik ekibiyle sürdürmektedir.
İnşaat Yüksek Mühendisi |
3 |
İnşaat Mühendisi |
2 |
İnşaat Teknikeri |
2 |
İdari İşler |
1 |
Poliklinik, hastaneler, sağlık ocakları, tüm eğitim yapıları, okullar, yurt, üniversiteler, sağlık yapıları, kursalar, bakımevleri, tüm kamu binaları, spor salonları ve tarihi eser binalarına resmi kurumlara iletmek veya oturma raporu almak üzere bina deprem testi yapılmakta ve binanız depreme karşı dayananıklı ise sağlamlık raporları hazırlanmaktadır. Bina deprem raporları Deprem yönetmeliğindeki “Bölüm 15- Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı için Özel Kurallar” veya Riskli Yapı Tespit Yönetmeliği uyarınca yapılır. Yapının depreme karşı dayanıklı olup olmadığına dair statik teknik ve değerlendirme raporları hazırlanır.
Binaların güçlendirilmesi, deprem hasarlarına neden olacak kusurlarının giderilmesi, deprem güvenliğini arttırmaya yönelik olarak yeni elemanlar eklenmesi, kütle azaltılması, mevcut elemanlarının deprem davranışlarının iyileştirilmesi, kuvvet aktarımında sürekliliğin sağlanması türündeki işlemleri içerir. Güçlendirme uygulamaları, her taşıyıcı sistem türü için eleman ve bina sistemi düzeyinde olmak üzere iki farklı kapsamda değerlendirilmektedir. Binanın kolon, kiriş, perde, birleşim bölgesi gibi deprem yüklerini karşılayan elemanlarında dayanım ve şekil değiştirme kapasitelerinin arttırılmasına yönelik olarak uygulanan işlemler, eleman güçlendirmesi olarak tanımlanır. Binanın taşıyıcı sisteminin dayanım ve şekil değiştirme kapasitesinin arttırılması ve iç kuvvetlerin dağılımında sürekliliğin sağlanması, binaya yeni elemanlar eklenmesi, birleşim bölgelerinin güçlendirilmesi, deprem etkilerinin azaltılması amacıyla binanın kütlesinin azaltılması işlemleri sistem güçlendirmesi olarak tanımlanır.
Güçlendirme projesinin aşamaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir,
Proje inşaat maliyeti hesaplanır ve bu sonucun incelenmesiyle yapının yıkılıp baştan yapılmasına ya da hazırlanan güçlendirme projesinin hayata geçirilmesine karar verilir.
Kolonların sünekliğini arttırmaya yönelik olarak kesme ve basınç dayanımlarının arttırılması, bindirmeli eklerin zayıflıklarının giderilmesi için betonarme sargı, çelik sargı ve lifli polimer sargı uygulanabilir. Bu yöntemler ile kolonların eğilme kapasitesi arttırılamaz. Betonarme sargı, mevcut kolonun beton örtüsü sıyrılarak veya yüzeyleri pürüzlendirilerek uygulanır. Çelik sargı dikdörtgen betonarme kolonların köşelerine dört adet boyuna köşebent yerleştirilmesi ve köşebentlerin belirli aralıklarla düzenlenen yatay plakalarla kaynaklanması ile oluşturulur. Lifli polimer sargı, LP tabakasının kolonların çevresine, lifler enine donatılara paralel olacak şekilde, sarılması ve yapıştırılması ile sargılama sağlanır.
Kolonların eğilme kapasitesini arttırmak için kolon kesitleri büyütülebilir. Bu işlem aynı zamanda kolonun kesme ve basınç kuvveti kapasitelerini de arttırır. Büyütülen kolona eklenen boyuna donatıların katlar arasında sürekliliği sağlanacaktır. Boyuna donatılar kat döşemelerinde açılan deliklerden geçirilecektir. Kolon-kiriş birleşim bölgelerinde kirişler delinerek veya kirişlere ankraj yapılarak gerekli enine donatı konulacaktır. Kolonun büyütülen kesiti deprem yönetmeliğine göre enine donatı ile sarılacaktır. Büyütülen kolon kesitinin beton örtüsü, eklenen düşey ve yatay donatıyı örtmek için yeterli kalınlıkta olacaktır. Yeni ve eski betonun aderansının sağlanması için mevcut kolonun yüzeyindeki sıva tabakası sıyrılacak ve beton yüzeyleri pürüzlendirilecektir.
Kirişlerin kesme dayanımlarının ve bazı durumlarda süneklik kapasitelerinin arttırılması için betonarme kirişler sarılabilir. Dıştan etriye ekleme yöntemi ile kiriş mesnet bölgelerinde gerekli sayıda etriye çubuğu kirişin iki yüzüne dıştan eklenecektir. Kiriş altına yerleştirilen bir çelik profile bulonla bağlanan çubuklar, üstteki döşemede açılan deliklerden geçirilerek döşeme üst yüzeyinde açılan yuvanın içine bükülerek yerleştirilecektir. LP sargılama ile kiriş sünekliğinin ve kesme dayanımının arttırılmasında tam sargı (tüm kesit çevresinin sarılması) yöntemi kullanılmalıdır.
Temel üstünden yukarıya kadar üst üste süreklilik gösteren betonarme çerçeve içindeki bölme duvarlarının rijitliği ve kesme kuvveti dayanımı: hasır çelik donatılı özel sıva ile güçlendirilmesi, lifli polimerler ile güçlendirilmesi yöntemleri ile arttırılabilir.
Yanal rijitliği ve dayanımı yetersiz olan betonarme taşıyıcı sistemler, yerinde dökme betonarme perdelerle güçlendirilebilir. Betonarme perdeler mevcut çerçeve düzlemi içinde veya çerçeve düzlemine bitişik olarak düzenlenebilir.
Deprem yüklerinin azaltılması amacıyla uygulanabilecek en etkin yöntemlere binanın üst katının veya katlarının iptal edilerek kaldırılması, mevcut çatının hafif bir çatı ile değiştirilmesi, çatıda bulunan su deposu vb. tesisat ağırlıklarının zemine indirilmesi, ağır balkonların, parapetlerin, bölme duvarların, cephe kaplamalarının daha hafif elemanlar ile değiştirilmesi örnek olarak verilebilir.